Brez čakalnih vrst: z e-vlogo hitro do enotne šolske vozovnice

Zagotovo že veš, da je Ministrstvo za infrastrukturo septembra 2016 uvedlo subvencionirano enotno vozovnico integriranega javnega potniškega prometa. Dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih ste tako prejeli dostopnejši javni prevoz na poti od doma do izobraževalne ustanove. Veseli nas, da je bil odziv upravičenih do subvencionirane vozovnice lani zelo pozitiven in velik. Letos skupaj z Ministrstvom za javno upravo in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport uvajamo novost: krajšamo čakalne vrste in uvajamo e-vlogo. To je vloga za izdajo enotne vozovnice, ki jo lahko oddaš kar na spletu in se tako izogneš čakanju v vrsti na prodajnih mestih prevoznikov. Super, kajne?


Le z nekaj kliki do enotne vozovnice

V spodnjih treh korakih si preberi, kako lahko čim enostavneje urediš subvencionirano enotno vozovnico integriranega javnega potniškega prometa.


1. korak - potrebuješ (brezplačno) digitalno potrdilo

Če ga še nimaš, brez skrbi. Z osebnim dokumentom pojdi na najbližjo upravno enoto in oddaj vlogo za pridobitev brezplačnega digitalnega potrdila. V le nekaj dneh boš na svoj elektronski in tudi fizični naslov prejel navodila in kodo za prevzem potrdila. Z digitalnim potrdilom se prijavi v portal eUprava.


2. korak - izpolni in oddaj vlogo na spletu

Z digitalnim potrdilom nato izpolni e-vlogo za enotno vozovnico, ki bo objavljena na portalu eUprava. Povezavo do vloge boš našel tudi na naši spletni strani, na spletni strani Ministrstva za javno upravo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.


3. korak - s prejeto kodo opravi nakup vozovnice

Po oddaji vloge boš znotraj portala Moja eUprava prejel potrdilo o oddaji vloge in njeno odobritev. Dobil boš tudi kodo, s katero lahko na spletu kupiš vozovnico pri izvajalcih subvencioniranih prevozov.


Kje prevzameš kartico, če vozovnico kupuješ prvič?

Svojo novo kartico lahko fizično prevzameš na naših prodajnih mestih.


Kaj pa, če elektronsko kartico že imaš?

Brez skrbi, nova enotna vozovnica se bo avtomatsko naložila ob prvi uporabi na mobilnem terminalu integriranega javnega potniškega prometa.


POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

Imaš še kakšno vprašanje?

Preveri, če lahko informacije, ki jih iščeš, najdeš med odgovori na najpogosteje zastavljena vprašanja!

 

Digitalno potrdilo že imam za uporabo bančnih ali drugih storitev. Ali to zadošča?

Za registracijo in uporabo storitev na portalu eUprava lahko uporabiš digitalna potrdila:

  • Sigen-ca
  • Nlb
  • Postar-ca
  • Halcom

Če katerega od naštetih potrdil že imaš, ga seveda lahko uporabiš.


Kako izpolnim e-vlogo?

Izpolnjevanje vloge ni zahtevno. Vpiši razdaljo med svojim bivališčem in lokacijo izobraževanja ter izberi najprimernejše vstopno in izstopno postajališče. Vsi podatki o tebi, naslovu stalnega in začasnega bivališča, podatki o izvajalcu tvojega vzgojno-izobraževalnega/študijskega programa in podatki o statusu se bodo avtomatsko prenesli iz uradnih evidenc.


Koliko časa traja, da dobim odgovor o statusu oddane vloge, po tem ko izpolnim elektronsko vlogo?

Odgovor boš prejel v nekaj minutah.


Kako dolg je celoten postopek pridobitve enotne vozovnice - od oddaje e-vloge do prejema vozovnice?

Če že imaš elektronsko kartico, boš vse postopke oddaje vloge in plačila vozovnice opravil v največ 20 minutah. Če elektronske kartice še nimaš, je postopek oddaje vloge enak, kartico pa boš moral prevzeti na naših prodajnih mestih.


Do kdaj lahko opravim spletni nakup?

Spletni nakup lahko opraviš kadarkoli, ni omejitev.


Kje lahko opravim spletno plačilo?

Na spletnih straneh ponudnikov: LPP Ljubljana in Nomago.

 

Ne želim spletnega naročila in plačila vozovnice. Ali lahko oboje še vedno uredim fizično na prodajnem mestu?

V šolskem letu 2017/2018 boš lahko vozovnico kupil tudi na prodajnih mestih z oddajo pisne vloge z vsemi dokazili, ki jih za to potrebuješ.

 

Ali lahko izvedem samo spletno oddajo vloge, vozovnico pa plačam in prevzamem na prodajnem mestu?

Seveda lahko.

 

Kdo ne more izpolniti e-vloge?

E-vloge ne more izpolniti in oddati tisti, ki nima digitalnega potrdila. Neustrezne vloge na podlagi zakonskih določb za področje subvencioniranih prevozov bodo s kontrolami zalednega informacijskega sistema zavrnjene s strani ministrstva.


Kakšne so cene vozovnic?

Cene ostajajo enake kot lani.


Nisi našel odgovora na svoje vprašanje? Pokliči nas na telefonsko številko 080 4577 in z veseljem ti bomo vse pojasnili.


Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.